« KALASKASSEN

Hur man arrangerar ett fantastiskt födelsedagskalas

Att planera en födelsedagsfest eller ett kalas kan vara stressigt. Naturligtvis vill du att allt ska fungera utan problem och att alla dina gäster ska ha det riktigt bra. Lyckligtvis, med lite planering, kan du genomföra en fantastisk fest som alla kommer att minnas. Så här arrangerar du en fantastisk födelsedagsfest, inklusive födelsedagspresenter, oavsett om du planerar det för en älskad eller dig själv.

1. Skapa en gästlista

Att välja din gästlista är kanske den viktigaste delen av festplaneringen. Kommer du att hålla det litet och intimt? Eller bjuda in alla du känner till en stor fest? När det kommer till barnkalas är en tumregel att bara bjuda in så många barn som ditt barns ålder, plus ett. Så om ditt barn fyller sex, ska du bjuda in sju barn till festen. Dock vill en del bjuda hela klassen, så det går ju bra det med!

2. Välj en plats

När du har räknat ut hur många personer du bjuder in till din fest kan du välja en plats. Du kan välja att ha den hemma, men det beror på hur mycket utrymme du har och storleken på din gästlista. Hemmafester kräver förstås också lite mer jobb. En lokal kan kosta mer pengar, men den kan erbjuda dina gäster en större variation av upplevelser och ta lite press på dig. Barn njuter av födelsedagar på studshus, barnmuseer eller bowlingbanor.

3. Välj ett tema

För barn betyder ett tema för deras födelsedag mycket för dem. Kanske vill de ha sin favoritkaraktär, sport eller aktivitet. Var noga med att fråga din lilla och planera därefter. För äldre tonåringar och vuxna kan ett tema hjälpa till att knyta samman hela festen, även om det är något så enkelt som en färg eller ett beskrivande ord.

4. Bestäm en tid

Tiden på dygnet sätter scenen för din fest. Om du har en tidigare fest kan du servera en lätt lunch (och spendera mindre på mat). Alternativt kan du planera för en middagsbjudning med en middag. För barn är det viktigt att tänka på tupplurar. Småbarnsfester fungerar bättre tidigare på dagen före tupplur, medan äldre barn kan kalasa senare på eftermiddagen eller kvällen.

5. Skicka inbjudningar i förväg

Inbjudningar bör gå ut cirka tre veckor före ditt festdatum. Detta kommer att ge dina gäster tillräckligt med heads up. Du behöver inte skicka pappersinbjudningar. Skicka dem via e-post, Facebook. Se till att inkludera en tydlig start- och sluttid.

6. Ha massor av aktiviteter

Om du planerar en liten barnfest är aktiviteter viktiga. Nyckeln är att hålla barnen sysselsatta för att hålla dem på igång och fria från tristess. Klassiska lekar som musikaliska stolar och nåla svansen på åsnan fungerar. Naturligtvis, om din fest äger rum på en plats, är denna del redan omhändertagen åt dig. 

7. Servera några läckra mellanmål

Mat är verkligen höjdpunkten på födelsedagsfester och bör inte förbises. Se till att servera dina gäster något gott till huvudmåltiden. Om du planerar ett barnkalas är pizza, korv med bröd och kycklingnuggets alltid en stor hit. Därefter är det dags att planera efterrätterna. Naturligtvis vill du ha tårta, eller glass.

8. Överväg underhållning

Du har maten, temat, några aktiviteter och till och med en plats, men vad sägs om lite underhållning? För barn kan du välja bland en musiker eller deras favoritklädda karaktär. För vuxna eller äldre tonåringar, överväg en DJ eller ett lokalt band.

9. Glöm inte presenterna

Presenter är en viktig del av en barnfest och ett trevligt komplement till en vuxenfest. Du behöver inte spendera mycket pengar. Bli kreativ istället. Sök på Pinterest efter idéer som matchar ditt tema eller tänk utanför boxen och kom på dina egna idéer. Annars funkar det även att dela ut en påse godis till var och en.

10. Förbered dig på det oväntade

Ibland kan det oväntade dyka upp och förstöra planer, så försök att förbereda dig för det värsta scenariot. Till exempel, om du planerar en utomhusfest, gör en reservplan ifall det regnar. Som sagt, när du väl planerar i förväg, låt allt annat gå. Håll stressen till ett minimum genom att inte oroa dig för de små sakerna även om de inte går helt enligt plan.

Dessa tips kan hjälpa till att göra festplaneringen till en lek. Du kommer att vara på god väg att faktiskt njuta av festen du planerar istället för att stressa upp dig över alla små detaljer.

17 Feb 2023